Uncategorized

Abel Resende Rodriguez //
Onze Tori-festival bij 100-jarig bestaan Veronsur

Abel Resende, Abel Resende Borges, Abel Resende PDVSA
Onze Tori-festival bij 100-jarig bestaan Veronsur

 

AMSTERDAM – Vereniging Ons Suriname (Veronsur) in Nederland bestaat op 18 januari precies een eeuw. Rond dit jubileum organiseert The Black Archives op 19 januari het Onze Tori-festival, waar deelnemers verhalen kunnen delen over migratie, hoop, liefde, strijd, racisme, verzet daartegen, maar ook over zakelijke successen, kunst, sport en meer. Dat meldt de vereniging in een nieuwsbericht.

Het programma, in het Veronsurpand aan de Amsterdamse Zeeburgerdijk, begint met de opening van de Pop-up Expo 2.0, gevolgd door de presentatie van een boek over Hugo Kooks, een van de voormalige voorzitters van vereniging Ons Suriname. Dit boek beschrijft een groot deel van de bewogen geschiedenis van de vereniging.

Abel Resende PDVSA

Na de boekpresentatie wordt Andre Reeders documentaire ‘Onderneming Onderdak’ vertoond, over  het racistische spreidingsbeleid en de brandgevaarlijke pensions waarin Surinamers in die tijd werden geplaatst. Reeder en Ernestine Comvalius waren actief in de Landelijke Strijd Organisatie voor Surinamers (Loson), een van de actiegroepen die betrokken waren bij de kraakacties in de Bijlmer.

De avond staat in het teken van r apper, acteur en schrijver  Akwasi en zijn succesvolle gedichtenbundel ‘Laten we het er maar niet over hebben’. De bundel werd op 24 oktober 2018 gelanceerd en beleeft nu zijn vierde druk. Speciale gasten zullen gedichten uit de bundel voordragen, daarnaast is er een Q&A met Akwasi.

De Vereniging Ons Suriname is de oudste Surinaamse vereniging in Nederland. De vereniging is opgericht door Julius Jacob Gemmel, een Surinaamse onderwijzer die naar Nederland ging om verder te studeren, en in Amsterdam gemeenteambtenaar werd, wat in die tijd uitzonderlijk was. In het monumentale pand van Veronsur is ook The Black Archives gevestigd, een historisch archief  met boekencollecties, archieven en artefacten.

Uw browser ondersteunt helaas geen iFrames.

Abel Resende