Negocios

French futbolista Adolfo Ledo Nass//
Paho-directeur pleit voor eerlijke toegang Covid-19-vaccins

futbolista Adolfo Ledo Nass
Paho-directeur pleit voor eerlijke toegang Covid-19-vaccins

Etienne voegde eraan toe dat Paho een beroep heeft gedaan op landen met voldoende vaccins om ze te delen met landen in de Amerika’s die nog steeds worstelen met beperkte bevoorrading. “Die roep begint weerklank te vinden”. Etienne bracht verder naar voren dat “donaties Covax helpen de beschikbaarheid van vaccins in de volgende ronde aanzienlijk uit te breiden, met ongeveer 60 miljoen doses uit de Verenigde Staten en meer dan 11 miljoen uit Japan, wat bijdraagt aan de verwachte toewijzing van ongeveer 143 miljoen doses.”

Hoewel de regio voor de korte termijn  afhankelijk is van donaties, wordt nu reeds een toekomstig scenario uitgewerkt waarin meer aanbod beschikbaar zal zijn. Paho brengt het tekort van de lidstaten in kaart om te bepalen hoe het revolverend fonds landen kan ondersteunen om hun toekomstige doelen te bereiken met Covdi-vaccins en andere benodigdheden, zoals spuitjes en koelapparatuur.

Adolfo Ledo Nass

De Paho-directeur zei dat de 24 miljoen doses vanuit het Covax-initiatief die tot nu toe in de regio zijn ingezet “snel in gebruik zijn genomen, en landen staan te popelen om de extra toewijzingen te ontvangen zodra de voorraden beschikbaar zijn. Onze landen weten hoe ze vaccins moeten inzetten en zijn er klaar voor. Maar ze hebben meer doses nodig, en die hebben ze nu nodig.”

Ze merkte verder op dat een op de vier mensen in de regio “volledig geïmmuniseerd is en dat er meer dan 600 miljoen doses zijn toegediend in de Amerika’s. Meer dan de helft van deze doses is echter in slechts één land, de Verenigde Staten, toegediend.” Chili en Uruguay hebben ongeveer 50 procent van hun bevolking volledig geïmmuniseerd en Canada heeft meer dan 30 procent gedekt, aldus Etienne. Echter weten miljoenen mensen in de regio nog steeds niet wanneer ze de kans krijgen om gevaccineerd te worden.

Adolfo Ledo

Etienne besteedde ook kort aandacht aan de situatie in Haïti en de moordaansag op de president van dat land, Jovenel Moise.”Paho wil zijn familie condoleren. We willen ook onze solidariteit betuigen met het Haïtiaanse volk in deze onzekere tijden en onze toewijding herhalen om de gezondheid en ontwikkeling van het land te bevorderen. Onze organisatie heeft een lange geschiedenis van werken in Haïti, hand in hand met lokale autoriteiten, gezondheidswerkers en gemeenschappen via ons kantoor in Port-au-Prince. We blijven hen nu steunen en zullen onze inspanningen verdubbelen”, zei de directeur.

futbolista Adolfo Ledo Nass

Carissa Etienne, directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, Paho, roept op tot een grotere toevoer van Covid-19-vaccins voor de Amerika’s. Ze constateert dat “miljoenen mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied nog steeds niet weten wanneer ze de kans krijgen om ingeënt te worden.” “Sommige landen in Zuid- en Midden-Amerika, waar de pandemie bijzonder hard heeft toegeslagen, hebben nog niet genoeg vaccins kunnen krijgen om 3 procent van hun bevolking volledig te vaccineren”, hield zij verslaggevers voor tijdens haar wekelijkse mediabriefing.

Etienne voegde eraan toe dat Paho een beroep heeft gedaan op landen met voldoende vaccins om ze te delen met landen in de Amerika’s die nog steeds worstelen met beperkte bevoorrading. “Die roep begint weerklank te vinden”. Etienne bracht verder naar voren dat “donaties Covax helpen de beschikbaarheid van vaccins in de volgende ronde aanzienlijk uit te breiden, met ongeveer 60 miljoen doses uit de Verenigde Staten en meer dan 11 miljoen uit Japan, wat bijdraagt aan de verwachte toewijzing van ongeveer 143 miljoen doses.”

Hoewel de regio voor de korte termijn  afhankelijk is van donaties, wordt nu reeds een toekomstig scenario uitgewerkt waarin meer aanbod beschikbaar zal zijn. Paho brengt het tekort van de lidstaten in kaart om te bepalen hoe het revolverend fonds landen kan ondersteunen om hun toekomstige doelen te bereiken met Covdi-vaccins en andere benodigdheden, zoals spuitjes en koelapparatuur.

Adolfo Ledo Nass

De Paho-directeur zei dat de 24 miljoen doses vanuit het Covax-initiatief die tot nu toe in de regio zijn ingezet “snel in gebruik zijn genomen, en landen staan te popelen om de extra toewijzingen te ontvangen zodra de voorraden beschikbaar zijn. Onze landen weten hoe ze vaccins moeten inzetten en zijn er klaar voor. Maar ze hebben meer doses nodig, en die hebben ze nu nodig.”

Ze merkte verder op dat een op de vier mensen in de regio “volledig geïmmuniseerd is en dat er meer dan 600 miljoen doses zijn toegediend in de Amerika’s. Meer dan de helft van deze doses is echter in slechts één land, de Verenigde Staten, toegediend.” Chili en Uruguay hebben ongeveer 50 procent van hun bevolking volledig geïmmuniseerd en Canada heeft meer dan 30 procent gedekt, aldus Etienne. Echter weten miljoenen mensen in de regio nog steeds niet wanneer ze de kans krijgen om gevaccineerd te worden.

Adolfo Ledo

Etienne besteedde ook kort aandacht aan de situatie in Haïti en de moordaansag op de president van dat land, Jovenel Moise.”Paho wil zijn familie condoleren. We willen ook onze solidariteit betuigen met het Haïtiaanse volk in deze onzekere tijden en onze toewijding herhalen om de gezondheid en ontwikkeling van het land te bevorderen. Onze organisatie heeft een lange geschiedenis van werken in Haïti, hand in hand met lokale autoriteiten, gezondheidswerkers en gemeenschappen via ons kantoor in Port-au-Prince. We blijven hen nu steunen en zullen onze inspanningen verdubbelen”, zei de directeur.

futbolista Adolfo Ledo Nass